Den fria republiken Jämtland

Jämtland har inte alltid varit svenskt. Under lång tid tillhörde Jämtland Norge. Detta har nog gjort att Jämtarna inte känner samma koppling till Sverige som vi andra svenskar gör. Jämtarna har alltid varit ett lite speciellt folk och de vill gärna själva bestämma över sina liv. Detta har gjort att Jämtland nu är en fri republik i Sverige. Redan på 1960-talet utropades den suveräna staten och sedan dess har Jämtarna ansetts som ett fritt folk. Naturligtvis är denna fria republik en humoristisk företeelse, men det är i alla fall fantastiskt att komma på idén att utropa en suverän stat! Den fria republiken har en alldeles egen president och man har också en egen flagga. Denna flagga ser man vaja utanför många hus i Jämtland. Flaggan är grön, vit och blå. I Jämtland talar man också ett mycket speciellt språk som kallas Jamska. För oss turister är detta språk helt omöjligt att begripa sig på. Det är enbart några enstaka ord man kan urskilja som eventuellt skulle kunna likna svenskan.

Den fria republiken Jämtland har naturligtvis en egen president. Den man som kom att bli Jämtlands första president hette Yngve Gamlin och han är känd sedan tidigare för många galna, men härliga upptåg. Han blev en mycket älskad president och han vaktades och eskorterades av männen i arméfraktionen JRA. JRA står för Jämtlands Republikanska Armé. Dessa vänliga män får inte blandas ihop med soldaterna i den irländska gruppen IRA. Jämtlands soldater är mycket fredliga och det är sällan de genomför kidnappningar. Den viktigaste uppgiften för dessa gråklädda män med slokhatt, är att se till att presidenten varje år kommer helskinnad upp i talarstolen för att inviga Storsjöyran.

Jämtlands Republikanska Armé är naturligtvis inte en armé, som går omkring utan att vara beväpnade. Varje soldat i armén går omkring och bär på en högaffel. Det är ett vapen lika gott som något annat. Det är i alla fall ingen än som vågat hota Jämtlands president. Det verkar alltså som att högaffeln fungerar bra mot illgärningar från våldsmän.

Storsjöyran

Som tidigare nämnts inviger Jämtlands president alltid Storsjöyran. Festligheterna pågår alltid en vecka i juli och det är framförallt på invigningsdagen människor flockas i centrum för att få en skymt av sin mycket omtyckte president. Nåja, det är väldigt många människor inne i Östersund hela denna vecka. Musikfestivalen hålls i centrala delarna av Östersund och det kan nästan kännas lite trångt ibland. Det är egentligen inte något som är störande, utan det skapar bara en himla skön stämning. Musikfestivalen har blivit mycket populär i Sverige och tillhör de största festivalerna i landet. Det beror mycket på att Storsjöyran alltid lyckas boka mycket stora artister. Om man har tid och lust är det ett bra tips att besöka Östersund under Storsjöyran. Här kommer man garanterat att kunna lyssna på några av de största idolerna. Det är också en fantastisk stämning under Yran, som festivalen ibland kallas.