Härliga Östersund

Om man reser till Östersund på vintern är det helt klart vad man skall ägna sig åt; man skall naturligtvis åka skidor. De flesta människor reser till Östersund för att få ta del av alla de härliga slalombackar som finns här. Några kommer också för att få möjlighet att åka skidor efter preparerade spår ut i naturen. Fjällvärlden är härlig på vintern och det är fantastiska landskapsbilder man får ta del av uppe på fjället. Det gäller dock att man är varsam och noga kollar upp vilket väder det skall bli under dagen. Det kan vara hur soligt och fint som helst på morgonen när man ger sig ut på sin tur. Under dagen kan vädret förändras mycket fort. Det har hänt mer än en gång att oförsiktiga turister suttit fast i en snöstorm i fjällen. Detta kan vara mycket farligt och man måste se till att man inte överraskas av en snöstorm.

När man besöker Östersund under sommaren skall man upptäcka att det finns minst lika mycket att göra här under den årstiden. Det är nästan så att Östersund och fjället är vackrare på sommaren. Här kan man ge sig ut på vandringar och den som tycker om bär och svamp kan passa på att fylla på skafferiet. Det är inte lika farligt att ge sig ut i naturen på sommaren och det kan kännas tryggare. Det finns också många härliga utflyktsmål i Östersund under sommaren. Frösön är ett sådant exempel. Boka definitivt in en heldag på denna ö under semestern. Alla medlemmarna i familjen kommer att älska ön i Storsjön. Här finns härlig natur att vandra i och det finns fornlämningar att gå och titta på. På Frösön finns också Frösö Zoo där det på sommaren kan finnas nästan 700 djur. Det är verkligen många djur för att vara ett zoo i Sverige. Här finns en hel del djur som tidigare hotats av utrotning. Detta gäller till exempel den vackra lilla fjällkon. Denna ko passade utmärkt på gårdarna i de Jämtländska bergen eftersom hon klarade sig mycket bra på fjället. Idag behövs inte sådana kor. Idag vill man hellre ha stora, tunga kor som ger mycket kött och mycket mjölk. Det är trevligt att gå omkring på Frösö Zoo och se alla dessa gamla svenska husdjur.

På Frösön finns det många fina badplatser. Efter en förmiddag bland djuren på Frösö Zoo kan det vara trevligt att få ta sig ett dopp i Storsjön. Det finns några badplatser här som är mycket långgrunda. Här värms vattnet upp fort och det känns trevligt att bada här. Storsjön är annars en ganska kall fjällsjö och man ligger ofta inte i vattnet så länge under sommaren. Runt hela Storsjön finns många små vikar och avskiljda badplatser där man kan ta sig ett dopp utan att behöva trängas med alltför många människor.

Om man tycker att det är för kallt att dyka i Storsjön kan man besöka det härliga äventyrsbad som finns i Östersund. Detta bad kallas naturligtvis för Storsjöbadet och här kan man verkligen få leka och stoja. Det är skönt för barnen att få bada i ett varmt och härligt bad. De tycker det är härligt att få åka rutschkanor och simma bland vågor, så räkna med att man måste stanna ett par timmar. Den förälder som inte är så väldigt förtjust att åka vattenrutschkanor kan sätta sig i en bubbelpool, koppla av och se telningarna springa omkring och leka av sig.